Jedzenie Tłumacz  

Jak ważne jest ciasto w pizzy?

W dzisiejszych czasach na każdym kroku zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, aniżeli takich z polską kuchnią. Ale czy w każdej znajduje się dobra pizza? Czy kupienie idealnej pizzy jest do zrobienia? Co takiego powoduje, że pizza jest uznawana za dobrą?

Po pierwsze – ciasto na pizzę

Na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wyodrębniamy dwa rodzaje ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla tradycyjnych włoskich pizz. Ciasto grube nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Obydwa mają swój urok i swoich zwolenników. Isnieje jedno ciasto do pizzy, którego nikt nie chce kosztować, to takie, które ciągnie się jak żelek. Takiego ciasta nikt nie chce znaleźć w żadnej pizzeri.

Po drugie sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jest kolejny szalenie decydujący element pizzy. Z pewnością mieliście pecha i spotkać się z daniem, które miało go tak mało, że nie chciało się tego spożywać, bo było wyraźnie za suche. Idealnie gdyby sos był przygotowany własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Powinien być zgęstniały, tak żeby nie spływał ze spodu. Pamiętajcie, że tradycyjne włoskie sosy mają bardzo dużo ziół dla przykładu bazylię i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie go być niewiele, gdyż wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie należy też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o składnikach do pizzy

Ile ludzi, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizza na dowóz Kościerzyna, często zobaczymy bardzo dużo najróżniejszych propozycji tego dania. Można położyć na nią wszystko co nam się tylko podoba, zaczynając od standardowej pizzy capriciosy, przez takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i frytkami. W końcu pizza jest po to, aby nam pasować, a nie być tradycyjna włoska. 
Coraz częściej pizzerie stawiają na oryginalne i jakościowe składniki. W dawnych czasach pizza z rukolą była niespotykana, teraz kupisz ją nawet w niedużych miejscowościach, na przykład w Kościerzynie.
Jest jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a jest to oczywiście sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym oraz ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie bądźmy zszokowani, że włoskie pizzerie zaproponują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. Przecież pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, choćby wszystkie knajpy będą sprzedawały makarony i pizze. 
Podsumowując, nie ma pizzy doskonałej. Dla jednego powinna to być tradycyjna pizza włoska z cienkim spodem, z szynką prosciutto i rukolą, w dodatku skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego powinno być to grube ciasto z tuńczykiem, ananasem i sosem czosnkowym. Istotne jest odszukanie pizzeri, która sprosta naszym oczekiwaniom, a taka na pewno jest w Kościerzynie.